Babyshower är en amerikansk tradition som kommit till Sverige. Tanken är att man anordnar en fest för den gravida kvinnan och hyllar henne.

Baby showers hålls traditionsenligt bara för förstföderskan och endast kvinnor är inbjudna. Inom vissa kulturer kan det också handla om att fira att en kvinna blir en mor.

Denna typ av kalas ska gärna vara en överraskning. Oftast är de systrar eller de närmaste väninnorna som tar på sig att fixa kalaset. Om vi tittar på den amerikanska traditionen är det ungefär som ett födelsedagskalas men man firar ett ofött barn och dess mor.

Det betyder att majoriteten av alla paket ska vara en hjälpreda in i familjelivet och rollen som mamma. Man köper presenter som är bra att ha: bilbarnstol, skötbord, kläder, amningshjälp och så vidare. En populär dekoration och gåva är blöjtårtan. Man bygger upp en tårta av blöjor och toppen kan dekoreras med nappar eller ett gosedjur. Man kan fylla tårtan med snuttefiltar, nappflaskor och leksaker och så klart ska man knyta ett vackert sidenband runt våningarna.

Man ska såklart ha ballonger på ett kalas. Man kan skaffa ballonger som ser ut som bokstäver och stava ut ord som ”baby” för att markera att detta är en baby shower. Heliumballonger är finast, de finns i flest mönster och färger samt behöver inte riggas upp för att de ska sväva.

På en baby shower serverar man oftast kakor och fingermat, inte stora varmrätter. Man kan baka små muffins eller individuella tårtor i små formar eller brukar. Det brukar så klart vara ett alkoholfri kalas. Istället kan man bjuda på kaffe eller te, isdrinkar eller en alkoholfri bål.

admin