Inför sommarlovet, till julafton, till födelsedagen och inför vintersäsongen – listan kan göras lång på när föräldrar behöver köpa in nya leksaker till sina barn. Valet finns alltid att antingen köpa dessa i en fysisk leksaksbutik eller beställa dem över internet. Det finns fördelar och nackdelar med bägge vägarna men allt fler anser att fördelarna med onlinehandel är större. Detta syns inte minst på ökade försäljningssiffror för E-handeln överlag år från år.

En av de stora fördelarna är tillgängligheten. Oavsett var man bor i Sverige så kan man beställa leksakerna över nätet. Det spelar därmed ingen roll om man bor i storstad eller långt ute på landet och om butiken finns i Sverige eller i utlandet. Beställning kan göras dygnet runt vilket verkligen är en fördel mot de fysiska leksaksbutikerna som stänger på kvällarna.

En annan fördel är utbudet. Även de som bor i en större stad i Sverige har ett begränsat utbud att välja på. Det är de större leksakskedjorna som dominerar i städerna så den som vill ha något unikt eller annorlunda får åka långt. Utbudet online är däremot extremt stort. Här finns allt från de stora och välkända leksaksbutikerna som Lekmer och BR-leksaker till de mer mindre och i många fall nischade småbutikerna. Bland de sistnämnda kan exempelvis Made For Kids nämnas. En butik som främst säljer kläder men även har en del leksaker i sitt utbud. Det som är speciellt med denna butik är att de satsar mycket på att erbjuda ett mycket brett utbud av ekologiska produkter till barnen.

Många anser även att prispressen över nätet är den största orsaken till att man handlar online. Via flera olika prisjämförelsesidor kan man snabbt se var produkten går att köpas till bäst pris. Dessutom är det lätt att få rabatt via rabattkoder, kundklubbar och erbjudanden. Däremot bör man i detta fall även titta på fraktkostnaden. En del företag erbjuder gratis frakt (eller gratis vid beställning över en viss summa). Detta är att föredra då fraktkostnaden annars kan ta bort fördelen med det låga priset.

Ytterligare fördel är tiden. Som småbarnsförälder är tiden knapp och dyrbar. Att beställa julklapparna på mobilen medan man åker till jobbet i bussen eller köpa den uppblåsbara poolen via plattan när man tittar på TV är enkelt, snabbt och smidigt. Att behöva ta sig till en fysisk butik tar längre tid. Detta särskilt om barnen måste följa med.

admin