Barn ska kläs efter vädret, har man nog säkert hört i en version eller annan. Och förutom vinterkläder är det nog regnkläder som flest föräldrar undrar över. Kläder för fint väder är ju sällan ett problem. Men när det kommer till att behöva skydda barn från väder de kanske ändå vill vara ute i, då kan man behöva tänka till lite extra.

Regnkläder som lämpas för barn finns det ju gott om. Men man vill ju ofta veta lite mer om kläderna innan man köper dem så man inte får några otrevliga överraskningar när man väl kommer tillbaka hem efter en tid ute i ur och skur.

Galon var ju förr det vanligaste materialet som dök upp på regnkläder. Men alla som växte upp under denna tid kan nog vittna om hur dåligt galon andas. Det är väldigt lätt att man fukt börjar avdunsta från kroppen när man är i klädd galon och då har det ingenstans att ta vägen utan hänger helt enkelt kvar. Så även om materialet skyddar mot regnet kan man ändå finna sig vara fuktig och svettig när man kommer tillbaka in.

Ett betydligt bättre alternativ är så kallade skalkläder. De är vattentäta precis som galon, men de kan även andas riktigt effektivt. Barn som har skalkläder på sig istället för galon kommer att kunna få en mycket bättre utomhusupplevelse när det är fuktigt eller regnar.

Skorna är också något man måste titta lite närmare på. Det viktigaste när det kommer till skor barn kan ha när de är ute i regnväder är såklart att de är vattentäta. Att plaska i vatten är ju minst sagt ett väletablerat fenomen bland barn och ibland kan de kliva ned i ganska djupa vattenpölar. För att ge dem bästa möjligheten att göra detta utan att bli blöt om fötterna är det ju bra om skorna har så få delar och sömmar som möjligt. Ett par gummistövlar kan ofta vara de perfekta skorna. Se bara till att det sitter bra och dra på ett par extra sockar om de sitter lite löst.

admin